Pułapki restauracyjne czyhają na nas w każdej restauracji. Większość z nas z łatwością w nie wpada, przez co wydajemy i zjadamy znacznie więcej niż chcieliśmy. Dlatego warto wiedzieć, jak jeść mniej w restauracji.
Wpadliście kiedyś w pułapki restauracyjne? Daliście się nabrać na sztuczki stosowane w lokalach gastronomicznych? Jeśli wasza odpowiedź brzmi „Nie!”, to znaczy, że najprawdopodobniej nawet nie zdawaliście sobie z nich sprawy. Zatem jak jeść mniej w restauracji? Kiedy jemy więcej? Odpowiedź na te pytania znajdziecie poniżej. Zapraszam do lektury!
Światło ma znaczenie
Jak jeść mniej w restauracji? Wybieraj stoliki koło okien lub w miejscach, gdzie jest jasno. Badania wykazały, że osoby siedzące przy stoliku daleko od okna, gdzie panuje półmrok, częściej zamawiają niezdrowe i tłuste dania, ponieważ podświadomie wiedzą, że nikt ich nie widzi. Natomiast ci, którzy siedzą przy oknie, przeważnie wybierają sałatki i lekkie dania. Zatem można śmiało stwierdzić, że „zdrowsze” stoliki to te, które są widoczne dla innych (przy oknie, w oświetlonym miejscu).
Bufet zachęca do jedzenia
Kiedy jemy więcej? Gdy siadamy w pobliżu restauracyjnego bufetu. Okazuje się, że w lokalach z bufetem szwedzkim ludzie z nadwagą trzy razy częściej wybierają stolik właśnie w jego pobliżu. Natomiast ludzie szczupli przeważnie siadają przy stole tyłem do jedzenia. Bufety to pułapki restauracyjne – sprawiają, że jemy więcej, tyjemy, a ponadto mnóstwo wydajemy.
Odpowiednia szklanka i karta menu
Czy wiedzieliście, że gdy w restauracji dostaniemy niską i szeroką szklankę zamiast długiej i wysokiej, to nalejemy sobie ok. 19% więcej napoju? Wiąże się to z tym, że mózg postrzega linie pionowe jako dłuższe, dlatego wpada w tę pułapkę. Ponadto jeśli w karcie dań nie ma informacji o kaloryczności potraw, to wówczas zjadamy średnio o 150 kalorii więcej. Jest to doskonałe odzwierciedlenie powiedzenia „Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal”.
Muzyka w lokalu
Repertuar muzyczny to następna pułapka restauracyjna. Udowodniono, że muzyka ma duży wpływ na to, ile jemy. Zatem jak jeść mniej w restauracji? Wybieraj knajpy, gdzie grają hip-hop, który sprawia, że potrawy mniej nam smakują, lub muzykę rockową bądź klasyczną, które są pod tym względem neutralne. Natomiast gdy zdecydujesz się na lokal z muzyką jazzową, to z pewnością zjesz więcej.
Towarzystwo
To, z kim przychodzimy do restauracji, także ma bardzo duże znaczenie. Specjaliści twierdzą, że gdy przebywamy w lokalu z grupą osób, to punktem odniesienia staje się ilość jedzenia spożywana przez osoby w naszym otoczeniu i właśnie od tego uzależniamy własne zamówienie. Jeśli nasi towarzysze jedzą mało, to i my zjadamy mało, natomiast gdy jedzą sporo, to i my sobie nie żałujemy. Zatem kiedy jemy więcej? Okazuje się, że gdy siedzi z nami przy stole osoba z nadwagą, to wówczas zjadamy o 31% więcej makaronu i 43% mniej sałatki. Ponadto wraz z rosnącą liczbą osób przy stoliku, często zwiększa się sam posiłek. Udowodniono, że gdy jemy w towarzystwie, to pochłaniamy ok. 40% więcej jedzenia niż normalnie. Oprócz tego znaczenie ma też tempo spożywania posiłku. Jeśli nasi znajomi szybko pochłaniają deferowane ciasteczka, to i my zaczynamy jeść je szybciej, przez co zjadamy więcej.
W lokalu gastronomicznym nie trudno wpaść w pułapki restauracyjne. Jednak jak jeść mniej w restauracji? Koniecznie zwróć uwagę na rodzaj lokalu, stolik, przy którym będziesz siedział oraz odległość od restauracyjnego bufetu. Postaraj się także uwolnić spod wpływu twoich znajomych. Smacznego!