Pułapki restauracyjne – kiedy zjemy najwięcej i jak zjeść mniej?

Pułapki restauracyjne czyhają na nas w każdej restauracji. Większość z nas z łatwością w nie wpada, przez co wydajemy i zjadamy znacznie więcej niż chcieliśmy. Dlatego warto wiedzieć, jak jeść mniej w restauracji.

pulapki restauracyjne

Wpadliście kiedyś w pułapki restauracyjne? Daliście się nabrać na sztuczki stosowane w lokalach gastronomicznych? Jeśli wasza odpowiedź brzmi „Nie!”, to znaczy, że najprawdopodobniej nawet nie zdawaliście sobie z nich sprawy. Zatem jak jeść mniej w restauracji? Kiedy jemy więcej? Odpowiedź na te pytania znajdziecie poniżej. Zapraszam do lektury!

Światło ma znaczenie

Jak jeść mniej w restauracji? Wybieraj stoliki koło okien lub w miejscach, gdzie jest jasno. Badania wykazały, że osoby siedzące przy stoliku daleko od okna, gdzie panuje półmrok, częściej zamawiają niezdrowe i tłuste dania, ponieważ podświadomie wiedzą, że nikt ich nie widzi. Natomiast ci, którzy siedzą przy oknie, przeważnie wybierają sałatki i lekkie dania. Zatem można śmiało stwierdzić, że „zdrowsze” stoliki to te, które są widoczne dla innych (przy oknie, w oświetlonym miejscu).

Bufet zachęca do jedzenia

Kiedy jemy więcej? Gdy siadamy w pobliżu restauracyjnego bufetu. Okazuje się, że w lokalach z bufetem szwedzkim ludzie z nadwagą trzy razy częściej wybierają stolik właśnie w jego pobliżu. Natomiast ludzie szczupli przeważnie siadają przy stole tyłem do jedzenia. Bufety to pułapki restauracyjne – sprawiają, że jemy więcej, tyjemy, a ponadto mnóstwo wydajemy.

Odpowiednia szklanka i karta menu

Czy wiedzieliście, że gdy w restauracji dostaniemy niską i szeroką szklankę zamiast długiej i wysokiej, to nalejemy sobie ok. 19% więcej napoju? Wiąże się to z tym, że mózg postrzega linie pionowe jako dłuższe, dlatego wpada w tę pułapkę. Ponadto jeśli w karcie dań nie ma informacji o kaloryczności potraw, to wówczas zjadamy średnio o 150 kalorii więcej. Jest to doskonałe odzwierciedlenie powiedzenia „Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal”.

glodny mozg

Muzyka w lokalu

Repertuar muzyczny to następna pułapka restauracyjna. Udowodniono, że muzyka ma duży wpływ na to, ile jemy. Zatem jak jeść mniej w restauracji? Wybieraj knajpy, gdzie grają hip-hop, który sprawia, że potrawy mniej nam smakują, lub muzykę rockową bądź klasyczną, które są pod tym względem neutralne. Natomiast gdy zdecydujesz się na lokal z muzyką jazzową, to z pewnością zjesz więcej.

Towarzystwo

To, z kim przychodzimy do restauracji, także ma bardzo duże znaczenie. Specjaliści twierdzą, że gdy przebywamy w lokalu z grupą osób, to punktem odniesienia staje się ilość jedzenia spożywana przez osoby w naszym otoczeniu i właśnie od tego uzależniamy własne zamówienie. Jeśli nasi towarzysze jedzą mało, to i my zjadamy mało, natomiast gdy jedzą sporo, to i my sobie nie żałujemy. Zatem kiedy jemy więcej? Okazuje się, że gdy siedzi z nami przy stole osoba z nadwagą, to wówczas zjadamy o 31% więcej makaronu i 43% mniej sałatki. Ponadto wraz z rosnącą liczbą osób przy stoliku, często zwiększa się sam posiłek. Udowodniono, że gdy jemy w towarzystwie, to pochłaniamy ok. 40% więcej jedzenia niż normalnie. Oprócz tego znaczenie ma też tempo spożywania posiłku. Jeśli nasi znajomi szybko pochłaniają deferowane ciasteczka, to i my zaczynamy jeść je szybciej, przez co zjadamy więcej.

W lokalu gastronomicznym nie trudno wpaść w pułapki restauracyjne. Jednak jak jeść mniej w restauracji? Koniecznie zwróć uwagę na rodzaj lokalu, stolik, przy którym będziesz siedział oraz odległość od restauracyjnego bufetu. Postaraj się także uwolnić spod wpływu twoich znajomych. Smacznego!

Podziel się:

Zostaw komentarz

Dyskutując, szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli nie zgadzamy się z nimi. Za wulgaryzmy i linki w komentarzach traci się konto. Prosimy uważnie redagować wpisy, po ich zapisaniu nie ma możliwości edycji.
Komentarze nowych Użytkowników są przez jakiś czas akceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*